Friday, July 31, 2015

Tazkirah

July 31, 2015 1 Comments

"Sungguh, dakwah ini adalah mata rantai. Dan kita mahu menjadi sebahagian daripada mata rantai itu biar sedikit cuma peranan kita!"


"Allah tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap Hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan sekalian makhlukNya."


"Tidak ada sesuatu yang lebih berat dalam timbangan (pada hari akhirat) dari akhlak yang baik." (HR. Abu Dawud)


"Tidaklah seseorang memiliki panjang angan-angan, melainkan amalnya menjadi buruk." (Imam Hasan Al-Basri)


"Allah tidak akan mengabulkan do'a orang yang hatinya lalai dan lengah." (HR. Ahmad)


Jasad kita ibarat botol kosong lutsinar yang diisikan roh didalamnya. Cantiknya botol itu bukan pada luaranya tapi pada isi dalamannya.


Pengubahsuaian sedang dijalankan

July 31, 2015 2 Comments
Assalamualaikum..

Hari ni hari Jumaat. Jadi esok CIk Candy cuti. Olalaaa cuti hujung minggu aje pun. Tapi tak apa, janji cuti jugak kan.

Sempena cuti hujung minggu yang akan tiba esok, Cik Candy merajinkan diri untuk melakukan pengubahsuaian terhadap blog ni. Hurmmm sebenarnya sejak terubahnya blog nie secara tak sengaja mula-mula dulu, Cik Candy rasa sedikit hampa. Entah! macam dah tak ada mood nak buka blog ni macam selalu. Terkilan sebenarnya, penat-penat Cik Candy design ikut selera sendiri tup-tup dimusnahkan macam gitu aje. Oichhh sakitnya hati kita.

Sejak kes tu, rasanya dah berkali-kali Cik Candy edit blog ni. Sebenarnya nak mencari sesuatu yang tertarik dihati tapi macam gitu jugak. Hambar semacam aje.. Guna sekejap terus edit lagi. Guna dua kejap lepas tu edit lain dan macam gitulah seterusnya.

Jadi untuk hari ni Cik candy dah berfikir secara serius dan muktamadnya! Nak cuba guna template denim pulak. Huhuuuu nampak macam lawa, cantik, comel dan menarik aje mereka yang menggunakan template ni. Jadi, hati ni pun menggediklah nak cuba juga. Tak apa, jangan risau. Template asal ni dah back up awal-awal

 Coding?. Sebenarnya Cik Candy ni tak adalah pandai mana nak usik coding-coding ni. Tapi yalah, kalau tak cuba kita tak tahu. Kalau tak belajar, kita tak pandai. Sampai bila nak duduk di takuk lama kan. Cewahhh pandai pulak Cik Candy melobi diri. Werkkkkkk!

Oklah, malas nak meleter panjang lagi. Apa pun doakan, blog Cik Candy selamat ye dari sebarang anasir kemusnahan akibat coding. Huhuuu..


"Janganlah kamu meremehkan kebaikan apa pun, walaupun sekadar bertemu saudaramu dengan wajah ceria." (Riwayat Muslim)


Saturday, July 11, 2015

Balik kampung | Salam Aidilfitri

July 11, 2015 5 Comments
Assalamualaikum..

Lama tak update blog nie. Entah! rasa macam tak terbahagi pulak masa. Itu yang blog ni terabai. Apapun untuk malam ni Cik Candy berkesempatan mengupdate lagi. Alhamdulillah. Sebenarnya selama ni pun bukanlah hilang kemana. Sekadar memberi terlebih tumpuan pada blobabyshamble, itu yang sampai Cik Candy Sour sedikit terabai. Huhuuuu... *abaikanlah*

Ramadhan kian hampir ke penghujungnya. Syawal kian dekat berkunjung tiba. Terasa bagai tak puas lagi melayan kedatangan Ramadhan, biarpun sudah hampir sebulan. Alhamdulillah, Ramadhan kali ini terasa sangat manis dan indah. Nikmat yang dirasakan seakan tak tergambar dengan kata-kata.

Biarpun Ramadhan kali ni disambut di perantauan, tapi Cik Candy bersyukur. Syukur kerana segalanya dipermudahkan. Segala urusan dan perkara yang dilakukan dimudahkan olehNya. Alhamdulillah.

Kalau diikutkan baru dua minggu lepas Cik Candy melaporkan diri untuk semester baru. Tapi macam tak terasa pun dua minggu tu sebenarnya. Hihiii malam esok dah kembali gerak balik kampung. Sebenarnya cuti raya bermula 15 Julai 2015, tapi disebabkan masalah ketiadaan tiket so Cik Candy terpaksa membeli tiket awal dan bercutilah awal. Yahooooooo 12 Julai 2015, jam 9:30 PM gerak balik kampung. Untuk kali ni, Cik Candy mengambil tiket dari Seremban ke Kuala Terengganu. Niat asalnya, nak naik dekat TBS tapi disebabkan ketiadaan tiket so terpaksalah jugak naik di Seremban. Tapi okay lah kowt. Dekat sikit dari hostel ni, Sepang. :)

Disebabkan malam esok Cik Candy dah gerak balik kg, jadi tak kan berkesempatan untuk blogging buat sementara waktu, so Cik Candy nak buat ucapanlah sikit ye. Hihiii dikesempatan ni, Cik Candy nak ucapkan..


"SALAM RAMADHAN dan SELAMAT HARI RAYA ZAHIR & BATIN. MINTAK AMPUN, MINTAK MAAF ANDAI ADA TERSALAH KATA TERLEBIH BICARA DALAM SEDAR ATAUPUN TIDAK. SEMOGA RAYA TAHUN NI MEMBERI SERIBU SATU KEBERKATAN DAN KENIKMATAN BUAT KITA SEMUA. SALAM KEMAAFAN TULUS IKHLAS DARI CIK CANDY SOUR"


Cara memasak kulit pisang

July 11, 2015 1 Comments
SIL IKUT STEP BY STEP. JANGAN LANGKAU STEP!

Kulit pisang daripada dibuang sayang dan membazir...boleh dibuat makanan ringan atau snek.

Caranya sebagai berikut:

SIAPKAN BAHAN-BAHANNYA, iaitu:

* Kulit pisang jenis apa saja (disarankan yang dah cukup masak dan berwarna kuning untuk menambah cita rasa),
* Air kapur,
* limau nipis,
* Tepung gandum 150 gram,
* Tepung sagu 50 gram,
* Telur puyuh 2 biji,
* Gula pasir
* Garam secukupnya.

CARA MEMBUATNYA:
* Kulit pisang direndam dulu dalam air kapur selama 24 jam,
* Setelah itu hiriskan.
* perah air limau nipis untuk menambah aroma wangi.

CAMPURKAN:
* Tepung gandum,
* Tepung sagu,
* Gula,
* Garam
* Telur puyuh.
* gaul sampai merata.
*Celupkan kulit pisang satu per satu ke dalam adonan,... goreng hingga matang.

Untuk sajian :
Jika dah cukup garing, sila dibuang saja kerana tak sedap kalau dimakan.
Monyet puuuun tak suka kulit pisang, takkan nak dimakan juga? Lagipun buat apa kulit pisang digoreng? Takde koje...hehehhe
Terima kasih kerana tekun   membacanya ....

Wednesday, July 1, 2015

Ramadhan | Perbezaan tahun ini dan tahun lepas

July 01, 2015 1 Comments
Assalamualaikum..

14 Ramadhan 1436. Bismillah. May
Allah ease everything for us today.
May Allah protect us for any harm.
May Allah give us strength. Aamin


Alhamdulillah, masih diberi peluang dan ruang untuk update blog ni. Tak sangka dah 14 hari Ramadhan kita lalui bersama. Alhamdulillah aku bahagia dengan kedatangan Ramadhan ni, sangat bermakna untuk aku.

Perbezaan Ramadhan tahun ni dan tahun lepas. Bagi aku terlalu banyak bezanya. Terlalu banyak untuk aku kenangan apa yang berlalu pada Ramadhan tahun lepas. Ya, bila aku kenangkan balik pasti airmata menitis. Sesungguhnya apa yang aku rasai hanya Allah yang tahu. Terlalu besar dan beratnya ujian yang Dia timpakan buat aku dan keluarga pada Ramadhan tahun lepas. Biarpun perit bila dikenang namun itulah kehidupan.

Aku bersyukur padaMu, ya Allah. Ujian yang Engkau timpakan pada kami sekeluarga membuatkan kami semakin erat, kami semakin menghargai tali kekeluargaan dan menghargai pengorbanan keluarga. Alhamdulillah.



Take Note : Semoga kami sekeluarga sentiasa bahagia, sihat sejahtera, gembira dalam lindunganNya sentiasa, Aamin